Baza de cunoștințe

Home made data recovery? Please, don’t try it!

Foarte multi utilizatori cred ca recuperarea datelor se rezuma la schimbarea placii electronice a disk-ului defect cu una identica si … gata, problema se rezolva. Cel putin, acesta este solutia miraculoasa pe care multi o promoveaza sub forma de sfaturi pe forumurile de specialitate. Si este o idee care prinde foarte bine, mai ales daca e completata cu remarca “de ce sa dai o groaza de bani la o firma de recuperare de date, cand poti sa rezolvi tu problema mult mai ieftin?”. Numai ca in realitate, lucrurile nu stau chiar asa. Mitul schimbarii partii electronice a disk-ului a murit in urma cu ani buni, cand producatorii de disk-uri au inceput sa scrie informatii unice pentru fiecare disk in placa electronica. Acest lucru face imposibila interschimbarea acestora. Mai mult, deteriorarea totala a placii electronice (sau lipsa acesteia) poate face aproape imposibila recuperarea datelor (disk-urile Seagate de generatie noua) sau foarte dificila (disk-urile Western Digital). Sunt intalnite situatii in care incercarea de a porni disk-ul defect cu o parte electronica provenita de la un disk identic poate duce la distrugerea totala a disk-ului defect, deoarece este posibil si probabil ca in timpul procedurii de initializare a disk-ului, neavand partea electronica originala, acesta sa scrie informatiile din zona de firmware la cu totul alte adrese decat  ar trebui sa le scrie. Toate incercarile nereusite de recuperare a datelor facute de persoane neavizate, in urma sfaturilor gasite pe diverse forumuri de discutii nu fac decat sa agraveze si mai mult defectul, marind timpul si ridicand pretul final al recuperarii. Evident, in cazul fericit in care datele se mai pot recupera. Asadar, nu mai pierdeti timpul cautand placi electronice similare, pentru ca simpla schimbare a lor nu rezolva problema.  Adresati-va unei  firme de recuperari de date care are posibilitatea sa va recupereze datele in conditii de maxima siguranta si confidentialitate.

O alta problema, des intalnita este aceea in care in urma diverselor socuri mecanice (bruscarea laptop-ului in timpul functionarii, disk-ul extern este lovit sau trantit, etc) hard-ul mai continua sa functioneze o perioada de timp dupa care se defecteaza iremediabil. O sa incerc sa explic ce se intampla in aceste cazuri si ce trebuie facut astfel incat, ulterior recuperarea datelor sa fie posibila iar pretul acesteia sa fie minim. In timpul socului mecanic, mai ales daca disk-ul este in functiune, se poate intampla ca suprafata platanelor sa fie atinsa de capetele de citire/scriere. Aceste atingeri provoaca mici zgarieturi care ulterior se maresc, afectand zone tot mai mari de pe platane si ducand inevitabil la distrugerea capetelor de citire. Orice incercare ulterioara de a schimba capetele va duce mai devreme sau mai tarziu la defectarea acestora, fara a se reusi recuperarea unor cantitati semnificative de date. Asadar, in momentul in care disk-ul dvs a suferit un soc mecanic este extrem de indicat sa nu mai incercati folosirea acestuia si sa va adresati unei firme de recuperari de date. Orice tentativa de folosire nu va face decat sa agraveze defectul, ducand la marirea pretului recuperarii sau in cel mai nefericit caz la imposibilitatea recuperarii datelor. Este contraindicata folosirea pe astfel de disk-uri a programelor de scanare logica sau a programului hddregenerator. Un disk cu defecte de suprafata (defecte fizice) nu poate fi reparat prin solutii software.

Cea mai buna metoda de a evita incidentele de pierdere a datelor este aceea de a face in mod regulat backup tuturor datelor esentiale. In cazul in care va confruntati cu un incident de pierderea datelor, este bine sa va adresati specialistilor, adica unei firme care furnizeaza strict astfel de servicii si care va poate recupera datele in conditii optime. In final, veti vedea ca si pretul va fi mult mai mic.

QUARTZ DATA RECOVERY SRL

Articole similare
Baza de cunoștințe Informații Recuperare Date Recuperarea datelor șterse de pe SSD-uri

Recuperarea datelor șterse pe pe hard disk-uri se poate face relativ fără probleme atât timp cât sectoarele de disk pe care au fost stocate datele nu au fost suprascrise cu altă informație. Afla mai multe!

Baza de cunoștințe Informații Recuperare Date Cele mai fiabile hard disk-uri pentru desktop

„Care este cea mai fiabilă marcă de hard disk?” este și va rămâne o întrebare care niciodată de-a lungul anilor nu a avut un răspuns clar. Discuțiile pe această temă sunt interminabile și de multe ori subiective.

Baza de cunoștințe Informații Recuperare Date Sisteme hibride de stocare

Sistemele hibride combină un HDD care beneficiază de o capacitate mărită de stocare cu un SSD care are avantajul de a fi foarte rapid în utilizare, oferind un compromis rezonabil pentru păstrarea datelor.