Limitările procesului de recuperare a datelor
“Mi-am pierdut datele. Oare le mai pot recupera?” – este o intrebare pe care si-o pun foarte multi atunci cand constata ca datele lor nu sunt unde ar trebui sa fie. Una din intrebarile ce ne sunt adresate de catre clientii nostrii este “Dar se pot mai recupera, nu-i asa?”. Raspunsul este ca nu intotdeauna datele se pot recupera.
Recuperarea de date, din pacate, nu este intotdeauna garantata si depinde de particularitatile fiecarui caz in parte. Sunt situatii, in care efectiv datele nu mai exista fizic acolo unde ar trebuie sa fie, caz in care recuperarea nu depinde de priceperea si experienta celor care incearca sa le recupereze pentru ca pur si simplu acestia nu mai au ce recupera.
Iata cateva exemple de cazuri in care recuperarea de date nu este posibila sau este doar partial posibila:
-
Deteriorari majore ale suportului de inregistrare. Ne referim aici la starea platanelor hard disk-urilor sau a celulelor de memorie, in cazul dispozitivelor USB sau a SSD-urilor. De exemplu, daca platanele hdd-ului au un grad suficient de mare de distrugere, in multe cazuri datele nu se vor putea recupera deloc sau va trebui sa ne multumim cu o recuperare partiala a datelor. Deasemenea, daca setarile unice din firmware, specifice fiecarui disk, sunt distruse, accesul la date poate fi pierdut pentru totdeauna.
-
Suprascrierea datelor. In cazul in care locatiile fizice de stocare unde sunt memorate fisierele sunt suprascrise total sau partial, voluntar sau involuntar, datele sunt pierdute definitv. Nu se pot recupera date suprascrise, indiferent de ce vedeti in filme sau cititi pe Internet. Mai multe detalii puteti gasi aici.
-
Datele au fost criptate si, dintr-un motiv oarecare, nu se cunoaste cheia de decriptare. Aici putem da cel mai elocvent exemplu: virusii de tip ramsomware/ cryptowall/ cryptolocker. Atata timp cat nu este disponibila cheia de decriptare, sansele de recuperare a acelor date este aproape zero. Un alt exemplu este acela, in care ati criptat in mod intentionat datele si ulterior ati uitat parola sau recovery key-ul. Si in acest caz puteti considera ca datele dumneavoastra sunt pierdute definitiv.
Experienta ne spune ca in foarte multe situatii, imposibilitatea recuperarii datelor este provocata de tentativele precedente nereusite de recuperare a datelor. Esential pentru succesul recuperarii de date este intotdeauna intelegerea exacta a naturii defectului, a ceea ce s-a intamplat exact, cum s-au pierdut acele date, ce s-a intamplat ulterior si luarea urgenta de masuri esentiale pentru a impiedica extinderea defectului si a distrugerilor suplimentare.
Atata timp cat QUARTZ Data Recovery ofera o analiza detaliata si gratuita a posibilitatilor de recuperare a datelor, de ce sa nu folositi experinta specialistilor si sa beneficiati de sanse maxime de recuperare a datelor dumneavoastra? Contactati profesionistii pentru detalii suplimentare!
Articole similare
Recuperarea datelor șterse pe pe hard disk-uri se poate face relativ fără probleme atât timp cât sectoarele de disk pe care au fost stocate datele nu au fost suprascrise cu altă informație. Afla mai multe!
„Care este cea mai fiabilă marcă de hard disk?” este și va rămâne o întrebare care niciodată de-a lungul anilor nu a avut un răspuns clar. Discuțiile pe această temă sunt interminabile și de multe ori subiective.
Sistemele hibride combină un HDD care beneficiază de o capacitate mărită de stocare cu un SSD care are avantajul de a fi foarte rapid în utilizare, oferind un compromis rezonabil pentru păstrarea datelor.